Het herkennen van volkoren producten

Een bron van vezels die vaak wordt benadrukt, zijn volkoren granen. Maar hoe weet je nu zeker of het product dat je in handen hebt echt volkoren is? Het is niet altijd zo eenvoudig als je denkt en daarom nemen we in deze blog een diepere duik in het herkennen van volkoren producten.

Hulp bij gezondere keuzes?

Wat betekent volkoren eigenlijk?

Laten we beginnen met de basis. Volkoren betekent simpelweg dat het product is gemaakt van de hele graankorrel. Dit omvat niet alleen het binnenste deel, maar ook het buitenste vliesje, de zemel. Juist in dit vliesje bevinden zich de meeste voedingsstoffen van de graankorrel. Voorbeelden van volkorenproducten zijn zilvervliesrijst, volkorenbrood, volkorenknäckebröd, volkorenpasta, volkorencouscous en volkorenwraps.

Echte volkorenproducten

Om er zeker van te zijn dat je een volkoren product kiest, moet je letten op de term 'volkoren' gevolgd door het specifieke product (bijv. 'volkorenbrood'). Dit moet duidelijk op de voorkant van de verpakking staan. Een andere indicator is het gebruik van keurmerken of stickers met de term 'volkoren'. Zilvervliesrijst is altijd volkoren, terwijl bij pasta het essentieel is dat het 100% volkoren is om als volkoren te worden bestempeld.

Laat je niet misleiden door de kleur van brood of de verleidelijke claims op verpakkingen.

De kleur van bedrog

De kleur van een product is geen betrouwbare indicator voor volkoren. Soms kan een wit brood worden gekleurd om de indruk te wekken dat het volkoren is. Het is dus belangrijk om altijd de achterkant van de verpakking te controleren. Kijk specifiek naar het gebruik van 100% volkorenmeel, omdat sommige producten een mix van verschillende soorten meel kunnen bevatten, wat zorgt voor een samenstelling dat niet 100% volkoren is.

Volkoren claims en marketingtrucs

Andere aandachtspunten zijn claims op verpakkingen zoals 'met volkorenmeel'. Het toevoegen van het woord 'met' betekent dat het product niet volledig uit volkorenmeel bestaat. Wees op je hoede bij producten zoals koekjes en knäckebröd waar deze truc vaak wordt toegepast. Controleer altijd de verpakking om er zeker van te zijn dat je een product met 100% volkorenmeel kiest. Laat je ook niet misleiden door termen als 'vezelrijk' of 'een bron van vezels'. Dit betekent niet automatisch dat het om een volkorenproduct gaat. Vaak zijn volkorenproducten nog vezelrijker dan producten met dergelijke claims.